Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tyto vaše zákazy omezují svobodu projevu, vážení politici

Bič na nepohodlné novináře? Možná je to příliš silný termín. Mnoho lidí ovšem vyjadřuje docela ostrý nesouhlas s novelou trestního zákoníku, podle kterého může být vsazen do vězení ten žurnalista, který zveřejní záznamy policejních odposlechů. Nesouhlas vyjadřuje i vedení českého Syndikátu novinářů, Unie vydavatelů a Asociace televizních organizaců.

Zákaz zveřejňování odposlechů, ale i další sporné věci, se dostal narychlo a překvapivě do novely trestního zákoníku před několika týdny (více zde a zde). Nyní musí novelu schválit Senát.

Kdyby tento zákaz skutečně platil, patrně by nevznikla proslulá divadelní hra Ivánku, kamaráde - kus Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse postavený právě na záznamech policejních odposlechů z fotbalového prostředí (viz zde). Lidé by se také nedozvěděli o kontaktech nynějšího ministra vnitra Ivana Langera s podnikatelem napojeným na slavného kmotra českého podsvětí Františka Mrázka (viz zde).

Proti novele trestního zákona omezujícího práci novináři už protestovali čeští šéfredaktoři (viz zde a zde) i Evropská asociace vydavatelů novin (viz zde).

Nyní přinášíme společný dopis šéfů Syndikátu novinářů, Unie vydavatelů a Asociace televizních organizací:

Vážené paní senátorky,
vážení páni senátoři !

V současné době se bude Senát Parlamentu České republiky zabývat novelou trestního řádu a trestního zákona, přijatou Sněmovnou Parlamentu České republiky dne 31. října 2008.

Přivítali jsme její část věnovanou právní ochraně obětí trestných činů, zvláště dětí, považujeme však za nepřijatelné, aby byla doprovázena ochranou údajů o pachatelích trestných činů.

Je obecně uznáváno, že svoboda projevu a informací tvoří jeden z pilířů každého demokratického systému. Podle článku 17 Listiny základních práv a svobod má každý právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Realizace svobody projevu může podléhat i řadě omezení. Každé takové omezení  však musí sledovat některý z legitimních cílů daných Listinou. Ta uvádí, že právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná. V našem případě je otázkou, zda se jedná o opatření nezbytné.

Je obecně známo, že tisku přísluší v demokratické společnosti povinnost sdělovat informace a myšlenky veřejného zájmu. K tomu se pojí právo veřejnosti takové informace obdržet.

Rating České republiky se sníží

Ústavní soud  České republiky ve svém nálezu I.ÚS 453/03 z 11.11.2005 říká, že "věcí veřejnou jsou: agenda státních institucí, jakož i činnost osob působících ve veřejném životě, tj. například činnost politiků místních i celostátních, úředníků, soudců, advokátů. Věcí veřejnou je i umění včetně novinářských aktivit a showbyznysu a dále vše, co upoutá veřejnou pozornost."

Evropský soud pro lidská práva v řadě svých rozhodnutí uvádí:" Svoboda projevu platí nejen pro informace nebo myšlenky přijímané příznivě, ale také pro ty, které zraňují, šokují či znepokojují, tak tomu chce pluralita, tolerance a duch otevřenosti, bez níž není demokratické společnosti."
Zákazy uveřejnění informací pod hrozbou sankce v novele trestního řádu vedou jednoznačně k omezení svobody projevu.

Pokud podle ustanovení § 8 a) nesmějí orgány činné v trestním řízení zveřejnit informace umožňující zjištění totožnosti osoby, proti které se vede trestní řízení, pozbývá novinář možnost věrohodně ověřit informace, které při své činnosti získal. A v případě zveřejnění takových informací může být trestně stíhán.

Podle ustanovení §8c), které se týká tzv. odposlechů, nesmí být zveřejněn obsah záznamu telekomunikačního provozu, ani další informace, pokud vedou ke zjištění  totožnosti této osoby a nebyly-li použity jako důkaz řízení před soudem. Novinář tak pozbývá možnost relevantním způsobem informovat o věcech veřejného zájmu a plnit tak svou roli "hlídače" v demokratické společnosti. Navíc jak finanční sankce, tak trestní postih se jeví jako zcela nepřiměřený prostředek vedoucí k zastrašování novinářů.

Jsme přesvědčeni, že novela, kterou se má Senát nyní zabývat, je v námi uvedených bodech pro svobodu médií v Česku nepřijatelná. Poté, kdy se od roku 1991 formuje úprava rozhlasového a televizního vysílání a v roce 2001 byl přijat nový  zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání a  kdy byl v roce 2000 přijat platný tiskový zákon, jde o vážný zásah do svobody médií a v případě jeho schválení a podpisu pana prezidenta se rating České republiky ve společenství demokratických států prudce sníží.

Zrušte trestný čin pomluvy

Přesto, že jsme v debatě o minulé verzi trestního zákona uplatňovali požadavek na odstranění reliktu minulosti týkajícího se "trestného činu pomluvy", v současném návrhu trestního zákona se v § 182 opakuje v podstatě stejný text, který kriminalizuje verbální čin. Dovolujeme si Vás upozornit, že již v roce 2000 vyzval zvláštní zpravodaj OSN pro svobodu názoru a projevu členské státy ke zrušení kriminalizace pomluvy ve prospěch civilního procesu, v němž je i u nás dostatečná záruka proti šíření pomluv. Nedávno vyzval představitel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě zcela adresně členy českého parlamentu, aby využili současné reformy trestního zákoníku k dekriminalizaci pomluvy. Doporučujeme proto tento paragraf bez náhrady vypustit.

Podepsané instituce vyjadřují hluboké znepokojení nad obsahem trestních zákonů, jejichž schválení je nyní ve Vaší moci. Jsme přesvědčeni o tom, že současně platný tiskový zákon,zákony upravující rozhlasové a televizní vysílání,  pluralita našich médií a svoboda tisku a v neposlední řadě úprava ochrany osobnosti obsažená v občanském zákoníku zaručují dostatečně ochranu osobnostních práv občanů. V případě policejních odposlechů nemůže být povinností novináře suplovat povinnost policie a být za její porušení kriminalizován.

Dovolujeme si Vás požádat, abyste odložili projednávání novely trestního řádu a trestního zákona a umožnili nám spolu s Vámi uskutečnit společnou diskusi s odbornou veřejností, jak to navrhli ve svém dopise šéfredaktoři řady periodik.


V úctě

Ing. Miroslav Jelínek,

předseda Syndikátů novinářů  České republiky

 

Ing. Tomáš Böhm,

prezident Unie vydavatelů

Mgr. Hana Svobodová,

jednatelka Asociace televizních organizací

Praha 19. listopadu 2008

 

 

(mezititulky - redakce blogu MF DNES)

 

Autor: Redakční blog MF DNES | úterý 25.11.2008 9:00 | karma článku: 15,13 | přečteno: 1883x
  • Další články autora

Redakční blog MF DNES

Pohádka o Paroubkovi: Schůzka nebyla, vejce neletělo

Tři fakta o Jiřím Paroubkovi: v pondělí se nesešel s Janou Bobošíkovou. V Kolíně na mítinku na něj neletělo vejce. Hoteliér Ďuričko nebyl jeho kamarád.

1.7.2009 v 15:55 | Karma: 44,30 | Přečteno: 8421x | Diskuse| Politika

Redakční blog MF DNES

Muž, který mluví, aby přežil

Jsou to skoro tři měsíce, co se mi ozval kontakt z pražské galerky. Prý se v Praze schovává podnikatel z Teplic, který si několik let platil policisty.

25.6.2009 v 14:53 | Karma: 27,18 | Přečteno: 5342x | Diskuse| Společnost

Redakční blog MF DNES

O Borůvkové a mediálním lynči

Alena Borůvková sice neuspěla ve volbě místopředsedkyně ČSSD, ale v jednom se po bok Jiřího Paroubka už dávno zařadila - v útocích na média.

15.6.2009 v 11:30 | Karma: 36,38 | Přečteno: 4648x | Politika

Redakční blog MF DNES

Jak těžko jsem sháněl Pavla Nedvěda

Stepuju za plůtkem u hřiště Juventusu Turín stejně jako kupa dalších novinářů. Diktafon zapnutý, pětkrát zkontrolovaný, jestli se mu náhodou nevybíjejí baterky. Pavel Nedvěd právě ukončil kariéru v klubu, za pár minut mezi nás musí přijít. Potvrdí, že s fotbalem končí úplně, jak se spekuluje?

2.6.2009 v 12:32 | Karma: 16,07 | Přečteno: 4965x | Diskuse| Sport

Redakční blog MF DNES

Slivovice po ránu a zvýšený tlak

Na sjezdy lidovců jezdí novináři rádi. Jsou totiž vyhlášené pohostinností.

1.6.2009 v 11:59 | Karma: 12,71 | Přečteno: 4873x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6145x
Redakční blog MF DNES
Své dotazy nám můžete posílat na blogmfdnes@idnes.cz